Pages

Categories

Search

 

Ryssland förbjuder transport

Ryssland förbjuder transport

by
January 9, 2015
F2, HBTQ, Politik
9 Comments

Ryssland är ett veritabelt smörgåsbord av hbtq-fobi. Det finns något för alla. Det måste skapa en lång rad problem för de stackars tjänstemän som på olika sätt förväntas upprätthålla lagen. Jag tycker att vi ska ta och skänka dem en liten tanke.

Tänk er själva alla de plikttrogna tjänstemän som inför OS i Sotji slet sitt hår i sina försök att lyda förbudet mot att sporta glada regnbågsfärger, samtidigt som de förväntades pynta hela landet i glada regnbågsfärger för att det skulle OS-sportas. Det var väl en evig tur att det var ett vinter-OS. Hade det varit ett sommar-OS hade de alla kunnat packa väskorna för en Gulag-semester på obestämd tid. Inte ens den mest flinka tjänsteman kan förpacka brottning i Grekisk-romersk stil som något annat än homopropaganda.

Och tänk på de stackars ryska medierna. De får inte publicera homopropaganda, men de förväntas att i tid och otid trycka homoerotiska propagandabilder på Putin som jagar, simmar och rider barbacka. Det är ett mycket klassiskt damned if you do, damned if you don’t-scenario. Men, det slutar inte här. Nu kommer nämligen nästa besvärliga lag.

Den här gången förväntas man se till att bland annat transsexuella inte kör bil. Hur i hela friden ska den lagen efterföljas? Utan kunskap (och det förutsätter jag att man inte har i ett land där kunskap om detta inte får spridas), så uppstår det ju en rad tolkningsproblem. Hur känner man igen någon som är transsexuell? Är en kvinna som bär byxor transsexuell? I så fall riskerar i princip alla kvinnor, transsexuella eller ej, att bli av med körkortet. Är en man i klänning transsexuell? I så fall ligger den rysk ortodoxa kyrkan pyrt till. Där finns det massor av män som bär klänning både till vardags och fest.

Om de som stiftar sådana här lagar hade brytt sig om att läsa på lite, så hade man vetat att könstillhörigheten inte sitter i vare sig kläder eller kropp, utan i huvudet. Om man hade läst lite mer, så hade man också fått veta att könstillhörighet överhuvudtaget inte är en binär historia, varken biologiskt eller psykologiskt. Om man bara hade tänkt, så hade man kanske till och med ha insett att könstillhörighet på intet sätt påverkar förmågan att köra bil. Det finns visserligen de som dillar om “kärringar bakom ratten”, men det är inget att bry sig om. Det är bara sånt som folk med skit bakom spaken säger.

I Sverige håller vi som tur är inte på med sådant där ryskt trams. Vi klassar visserligen fortfarande transsexualism som en psykisk sjukdom och tvångssteriliserade dem glatt tills för bara något år sedan. Vi gör inte heller mycket åt att transsexuella ofta utsätts för brott och diskriminering och tycker gott att de kan hålla tyst i den offentliga debatten. Och vi tror absolut INTE att allt detta har NÅGONTING ALLS att göra med det sorgliga faktum att transpersoner är kraftig överrepresenterade i självmordsstatistiken.

Sverige är minsann ett bra land. Vi förbjuder inte transsexuella att köra bil. Vi är till och med så bekväma med arrangemanget att vi kallar all förflyttning för “transport” – oavsett vem som kör. Hurra, vad vi är bra …

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


9 Responses

 1. Anders Troberg

  January 9, 2015, 15:20:57

  Det hade varit enklare att verkställa lagen om de inte hade fått cykla. En man som cyklar på en damcykel eller vice versa är ju lätt att känna igen… :)

 2. Anders Troberg

  January 9, 2015, 19:15:45

  Ju mer jag läser om det här desto mer tycker jag det verkar som en medial överdrift/skräckscenarioskapande.

  Vad har Ryssland egentligen gjort, och varför?

  Man har haft en dålig trafiksäkerhet i landet. Som ett led i att förbättra den så har man sagt att folk med psykiska sjukdomar inte ska få köra bil.

  Det är alltså inte specifikt riktat mot transpersoner, och vi vet inte ens om lagen kommer att tillämpas så. Troligen kommer man att ha något i stil med att en läkare har möjlighet att dra in körkortet vid allvarliga diagnoser, tex felaktig världsuppfattning, psykoser och så vidare. Ungefär som vi har det i Sverige, alltså.

  Sure, man bör hålla ett öga på utvecklingen, men det är lite tidigt att ropa varg, och det finns definitivt ingen fog för att transpersoner är den specifika måltavlan för lagen.

  1. Anders Troberg

   January 9, 2015, 19:17:28

   Kommentar till ovanstående: Jag menar inte att transexualitet är en sjukdom, men den tycks betraktas så i Ryssland (och tydligen i Sverige också). Jag misstänker dock att den inte betraktas som en trafiksäkerhetsrisk…

   1. Anna Troberg

    January 9, 2015, 20:02:09

    Fast det ser tyvärr ut som om du har fel. EU:s kommissionär för mänskliga rättigheter, Nils Muižnieks, har gått ut och sagt detta:

    “The new Russian rules banning people from driving because of their gender identity are ridiculous and unlawful. Discriminating against people on these grounds is a violation of European human rights norms and risks exacerbating an already hostile climate against LGBTI in Russia.”
    http://www.buzzfeed.com/lesterfeder/russia-bans-people-with-disorders-of-sexual-orientation-from#.iwyQVkr2A

    1. Anders Troberg

     January 10, 2015, 00:23:08

     Fast till och med ryska HBT-organisationer har manat till försiktighet i hur man tolkar detta och uppmanar andra länder att avvakta innan man kommer med formell kritik.

     Jag tror att man måste vänta och se hur lagen faktiskt funkar i praktiken.

     1. Anna Troberg

      January 10, 2015, 11:35:33

      Eller också ser man sig omkring och ser den systematiska diskriminering och förföljelse som den här gruppen redan tvingas leva med i Ryssland och funderar på hur troligt det är att man kommer att göra välvilliga tolkningar av lagen. Ibland är det bra att inte sitta och vänta för att se vad som händer, utan att säga till på en gång.

     2. Kloker

      January 10, 2015, 18:00:40

      Tack, Anders, för förtydliganden. Än en gång framgår med all önskvärd tydlighet att Aftonbladet inte är en trovärdig källa. För även om deras text innehåller korn av sanning så ger den inte en sanningsenlig bild.

      Ryssland förtjänar all kritik för sina pinsamma lagar om “homopropaganda”, men det är ockå värt att påminna om att det var Ryssland som gav Edward Snowden asyl. Inte Sverige. Ryssland. Det är pinsamt för oss.

      1. Anna Troberg

       January 11, 2015, 14:24:30

       Det finns ganska många andra källor än Aftonbladet i inlägget, just saying. 😉

       1. Kloker

        January 11, 2015, 15:34:43

        Mitt inlägg avsåg att kritisera Aftonbladet, inte dig. Just saying. 😉Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *