Pages

Categories

Search

 

Alliansens förslag har börjat lukta SD-blåsippa i brun dynga

Alliansens förslag har börjat lukta SD-blåsippa i brun dynga

by
April 30, 2015
F2, Politik
21 Comments

Valförlusten 2014 verkar ha fått Alliansen att åldras i förtid. De har hamnat i det där ocharmiga stadiet när de sociala hämningarna börjar vittra sönder. Ni vet vad jag menar. Vi har alla någon gammal släkting som tydligen bara måste vräka ur sig något rasistiskt vid julbordet eller säga något lagom homofobt med jämna mellanrum för att inte dö eller något.

Allianspartierna är inte längre främmande för att offra lite god stämning för att vinna tillbaka väljare från SD. Frågan är bara till vilken nytta. Vad är egentligen vunnet om de själva måste bli som SD för att få tillbaka de där väljarna? Oavsett, så kommer de politiska testballongerna nu tätt.

För någon vecka sedan blev det pinsamt tydligt att KD:s nya ledare inte kan sin Bibel. Om hon kunde den skulle hon veta att det är en synd att bära falsk vittnesbörd, dvs det är fult att ljuga. Hon blåljög nämligen glatt om att vårdpersonal “tvingas” att utföra aborter. Det gör de verkligen inte. Samvetsfrihet är abortmotståndarnas nya vapen, varken mer eller mindre. Det har jag skrivit mer om i den här bloggposten. Över 86 000 personer har redan läst den. Gör det du med. Speciellt om du råkar vara Ebba Busch Thor.

I dag läser jag i DN att fd justitieminister Beatrice Ask (m) och fd skolpolitisk talesperson Tobias Tobé (m) vill förbjuda det “organiserade” tiggeriet. Tja … Om man inte vill hjälpa fattiga, så kan man ju alltid förbjuda dem att vara fattiga. Asks och Tobés artikel doftar SD-blåsippa i brun dynga. Låt oss kika på några av de saker de skriver i sin debattartikel.

Den fria rörligheten är en grundpelare inom EU-samarbetet och främjar både tillväxt och sysselsättning. De flesta som reser mellan EU-länder gör det för att semestra eller arbeta. Men den fria rörligheten är inte ovillkorlig och får redan i dag begränsas till exempel med hänsyn till allmän ordning, säkerhet eller hälsa. Alla måste dessutom följa den lagstiftning som finns i respektive medlemsland.

Om man använder fina ord kan man få nästan allt att låta rumsrent, men vad Ask och Tobé faktiskt säger är att den fria rörligheten bara ska gälla de som har tillräckligt stor plånbok. De som inte har det bör inte förvänta sig någon fri rörlighet, eftersom fattigdom för med sig jobbiga saker som boenden som inte platsar i ELLE Interiör och dålig hälsa och sådant som de inte vill konfronteras med.

I maj 2014 presenterades en rapport från Länsstyrelsen i Stockholm som innehöll en nationell kartläggning där man inhämtat information från bland andra polismyndigheter, kommuner och frivilligorganisationer. I rapporten uppskattade man att 300–500 personer kan ha utnyttjats för tiggeri under 2013.

Ah, den uråldriga myten om tiggande organiserat av kriminella ligor. Låt oss slå hål på den en gång för alla. Det finns idag uppemot 6 000 EU-migranter i Sverige. 300-500 personer är till att börja med en ganska liten del av den gruppen. Dessutom är det inte klarlagt att dessa personer faktiskt utnyttjats av kriminella ligor för tiggeri. De “kan ha utnyttjats för tiggeri”.

Redan när SD 2014 försökte stödja sig mot Länsstyrelsens rapport i sin omtalade affischkampanj om att förbjuda tiggeri protesterade Patrik Cederlöf, nationell samordnare mot prostitution och människohandel på länsstyrelsen i Stockholm: “De [SD] kan inte ha läst rapporten, den visar tydligt att det inte går att generalisera.” I dag gissar jag att han tänker detsamma om M.

Cederlöf ifrågasatte också SvD begreppet “organiserat” tiggeri som helhet:

Han undrar vad SD menar med “organiserat” tiggeri. Enligt Cederlöf behöver det inte vara kriminellt, tiggeri är också organiserat när en familj tillsammans planerar att resa till ett annat land för att försörja sig.

Här är en rad röster som håller med Cederlöf. (Stort tack till Rickard Olsson som samlat citaten.):

Michael Anefur (kd), hemlöshetssamordnare: “Att organiserade ligor styr tiggarna i Sverige och tar deras pengar är en myt.” Metro.

Kajsa Wahlberg, Rikspolisstyrelsen: “[…] det är organiserat i form av att familjer reser ihop och kanske betalar någon för att organisera resan, hitta boende och platser man ska tigga på.” DN.

Peter Enell, kriminalinspektör vid Citypolisen: “Det som ser skumt ut för en vanlig Svensson är ofta rent praktiskt organiserat tiggeri. Man åker gärna ihop och samordnar tiggeriet, den som har bil kör runt de andra till olika platser och den som kan skriva och läsa hjälper till att växla pengar. Jag har inte sett något tecken på att någon skulle vara tvingad att tigga eller att det finns en stor chef, säger Peter Enell, kriminalinspektör vid Citypolisen.” DN.

Lena Matthjis, operativ chef vid Citypolisen i Göteborg: “Vi vet att det handlar om familjegrupper som flyttar till Sverige tillsammans och samarbetar men att det skulle handla om brottslighet har vi inte fått bekräftat.” Fria.nu.

Fredrik Sjömark, chef för kriminalunderrättelsetjänsten i Norrbotten: “Vi har inte kommit i kontakt med sådana fall där vi vet med säkerhet att det har kopplingar till organiserad brottslighet.” Fria.nu.

Anna Johansson, socialchef på Stockholms stadsmission: “Att påstå att dessa individer som lever helt utanför samhället, oavsett land, tillhör organiserad brottslighet är ren och skär lögn.” Dagens Media.

Varg Gyllander, pressansvarig för polisen i Stockholms län: “[…] det finns inget stöd för påståendena om att utländska tiggare ofta ingår i kriminella ligor. […] Polismyndigheten i Stockholms län har aldrig påstått att de ingår i kriminella ligor, det tror vi inte heller. Detta handlar inte om organiserad brottslighet. Vi tror att det finns familjekonstellationer som kommer hit, men det är inte vare sig konstigt eller olagligt.” Expo.

Arto Moksunen, enhetschef på Crossroads: “Internationella studier visar att man får in kanske fem euro om dagen. Kriminella organisationer anser inte den här branschen vara lönsam.” SVT.

myth11

Det organiserade tiggeriet är en seglivad myt som populariserades av nazisterna under 1930-talet och som nu sorgligt nog hålls vid liv av SD och M. Men, de vill inte förbjuda organiserat kriminella ligor. De vill förbjuda fattiga människor att hjälpa sina nära och kära. Det är – rent ut sagt – en jävla skillnad.

Så. Myth busted. Låt oss återgå till Ask och Tobé. De skriver:

Landets kommuner måste få bättre möjligheter att kunna säkerställa att illegala boplatser inte uppkommer eller permanentas. Därför vill vi bland annat göra det möjligt att låta kommunerna anställa personal som upprätthåller ordningsföreskrifterna.

Kort sagt, fattiga människor ska köras bort. Var ska de ta vägen? “Var som helst, men inte här!” gissar jag. Jag tror inte att någon ogillar dessa boplatser mer än de som bor på dem. De vill inte bo där. De bor så för att de inte har något annat val. Att köra iväg dem om och om igen skapar inga nya alternativ. Det skapar bara ännu mer misär. Om man vill slippa se dessa boplatser eller om man kanske till och med vill hjälpa människorna som bor där (ja, jag vet att empati är omodernt, men sådan är jag), så ska man hjälpa dem att hitta bättre alternativ, inte köra iväg dem.

Det är för jävligt att folk måste sitta och tigga småslantar för att överleva dagen. Det är ett stort problem. Men det är inte ett problem vi löser genom att kriminalisera fattigdom eller genom att städa bort de fattiga när de kommer inom synhåll. Det faktum att människor tigger och tvingas bo under gräsliga förhållanden är inte deras personliga misslyckande. Det är samhällets misslyckande. När några av oss hamnar på gatan, så har vi alla misslyckats. Du och jag har misslyckats.

Brist på empati är det nya svarta. Det skrämmer mig. Det skrämmer mig alldeles extra mycket när människor i den absoluta maktens korridorer stänger sina hjärtan. Vi måste säga ifrån när man vänder bort blicken från en kvinna som vill göra abort eller en fattig som tigger på gatan. Om vi inte gör det finns det en risk att kvinnan snart inte alls får göra en abort eller att den som är fattig inte längre får be om hjälp utan att betraktas som kriminell.

Gatan är too close for comfort för oss alla. Vi kan alla förlora jobbet eller bli sjuka och falla genom revorna som inhuman politik skapat i det sociala skyddsnätet. Vi behöver alla andras empati i livet. Utan den skulle livet lätt bli outhärdligt. Om du vill vara säker på att empatin finns där när du behöver den, så föreslår jag att du öppnar ditt hjärta och öser empati över dina medmänniskor. Varje dag.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


21 Responses

 1. dolf (a.k.a. Anders Ericsson)

  April 30, 2015, 11:03:21

  Det finns idag uppemot 6 000 EU-migranter i Sverige. 300-500 personer är till att börja med en ganska liten del av den gruppen.

  Jag tror denna siffra kan ifrågasättas på goda grunder. Rapporten nämner 300–500 personer 2013, dvs för 1,5–2 år sedan. Tiggeriet verkar vara i en minst sagt kraftig tillväxt. Jag vet inte hur länge tiggandet har förekommit i storstäder som Stockholm, Malmö och Göteborg, man jag uppfattar det som att det har blivit ett fenomen på landsbygden just det senaste året.
  Tiggandet i sig är väl egentligen inget större problem, men det är inte något som förekommer isolerat. Tillsammans med tiggandet kommer verkliga problem, som att EU-migranter tar andras mark och bostäder i besittning och att verklig kriminalitet som t.ex. vägrån ökar.
  Oavsett vad man har för syn på invandring och fri rörlighet över nationsgränser så måste man ändå vara ärlig och erkänna de problem det medför.
  Som boende på landsbygden har jag alltid varit van vid en trygg och lugn miljö, men den tryggheten håller på att försvinna mer och mer. Jag står väl själv rycken, men jag kan tänka mig hur t.ex. gamla ensamma tanter känner sig. Och viftar man bort en sådan oro med att det handlar om “rasism”, då är man verkligen ute på gungfly.

  1. Anna Troberg

   April 30, 2015, 11:11:49

   Ja, bosättningarna är ett problem. Främst för dem som bor i dem. Skulle du vilja bo så? Skulle du välja att bo så om du hade ett bättre alternativ? Antagligen inte. Detsamma gäller naturligtvis EU-migranterna. Samhällets uppgift är inte att sjasa bort, utan att hitta bättre alternativ.

   Sedan ska man vara försiktig med att tussa ihop brottslighet med grupper av människor, så som du gör. Att folk tror att främmande människor per definition för med sig brottslighet är inte samma sak som att de faktiskt gör det. Min farfar brukade älta om att man minsann fick “låsa om sig när zigenarna var i byn” på samma sätt som han vägrade köpa grönsaker av “utlänningarna på torget, för man vet minsann vad de gjort med dem”. (Jag undrar fortfarande vad han trodde hade hänt med grönsakerna.) Fördomar och myter förvandlas ofta till “sanningar”. Det är bra att inte svälja alla påståenden rakt av när det gäller sådant här, för mycket bottnar inte i fakta, utan i fördomar.

   1. dolf (a.k.a. Anders Ericsson)

    April 30, 2015, 11:40:03

    Nu var inte mitt syfte att “tussa ihop” någon med något, utan bara att påpeka att “300–500 … liten del” är att vifta bort de verkliga problemen, oavsett om du ser problemet ur EU-immigranternas perspektiv eller “rasisternas”.
    Och om det skulle finnas en klar och tydlig korrelation mellan ökad rörlighet över nationsgränser och ökad kriminalitet, skall man då bara ignorera det?
    Eller för att ta en snarlik problemformulering, hur många återvändande IS-krigare behöver “gå Breivik” innan man ser radikal islamism som ett problem?
    Jag påstår inte att man skall börja behandla rumäner som kriminella, men om det nu skulle finnas en korrelation mellan ökad förekomst av rumäner och ökad kriminalitet, hur skall man då ta itu med att faktiskt sätta dit just de som är kriminella, utan att sätta dit oskyldiga.
    Man behöver varken ignorera problemen och betrakta alla immigranter som oskyldiga eller betrakta hela gruppen immigranter som kriminella och skyldiga. Det är en falsk dikotomi.

    1. Per "wertigon" Ekström

     April 30, 2015, 21:10:15

     Du vet, jag ser en stark korrelation mellan mängden Internet Explorer-användare och antalet mord som sker i staterna med.

     http://gizmodo.com/5977989/internet-explorer-vs-murder-rate-will-be-your-favorite-chart-today

     Det är inte invandrarna som är huvudorsaken till den ökande brottsligheten. Huvudorsaken är att svenskarna blir allt fattigare. Fattigdom föder desperation som sedan föder kriminalitet. Exakt samma mönster vi ser nu hände i Europa under 1930-talet, och vi vet alla hur det slutade.

     Faktum är att vi har nått taket. Det är en bostadsbubbla på väg som kommer göra många svenskar skuldsatta för livet och hemlösa. Samma bostadsbubbla som skedde 2008 i USA, samma bostadsbubbla som sänkte Spanien.

     Det är bara en ren tidsfråga innan en hel generation svenskar kommer hamna på gatan – och det beror inte på invandrarna utan på vår egen jävla korkade girighet. Men hey, festen måste gå vidare right?

     1. dolf (a.k.a. Anders Ericsson)

      May 1, 2015, 11:57:42

      Bra exempel på korrelation tu använder. Om du ska jämföra mordfrekvens med IE-användning så gör det korrekt.

      Antalet mord i USA har sjunkit stadigt sen början av 90-talet:
      1990: 23,4 tusen mord, befolkning 248,7 miljoner, 9,4 mord / hundra tusen invånare
      2013: 14,1 tusen mord, befolkning 316,1 miljoner, 4,5 mord / hundra tusen invånare
      Intressant att notera är att morden minskar som kraftigast under andra halvan av 90-talet. Och från 1994 (9,0 mord/100k invånare) har mordfrekvensen halverats till 2013 (4,5 mord/100k invånare)

      Internet Explorer såg dagens ljus 1995 (8,2 mord/100k). Under perioden 1995 till 2003 steg användningen från 0% till ca 90%, från 2003 till 2013 har procentandelen IE-användare sjunkit till under 20%. Under perioden när procentandelen IE-användare steg raketartat steg också antalet hushåll som hade internet från 18% 1997 till 54,7% 2003 (och 2009 68,7%). Så ökningen av antalet IE-användare var enorm under tiden när mordfrekvensen sjönk som mest.

      Så, sett över hela perioden för IE-användare finns det alltså ingen korrelation.

      Hade det nu funnits en riktig korrelation, hade det varit värt att undersöka den. Visst kan det vara rena tillfälligheter, men det kan också finnas ett verkligt samband, t.ex. att antalet mord minskar därför att folk sitter framför datorn på helgerna istället för att gå på krogen.

      I övrigt är din kommentar en halmgubbe, för jag har inte heller påstått att invandrarna är orsaken. Jag talar om att förd invandrings- och migrationspolitik, inte invandrarna/migranterna per se, är problematisk.

      Du pekar ju för övrigt själv på samband när du säger att en ökad fattigdom är orsaken till kriminaliteten. Men du vägrar väl också att se samband mellan ökad fattigdom, fler och ökande utanförskapsområden och migrationspolitiken?

      Man kan inte sätta in vettiga åtgärder mot problem man vägrar se. Och är det något politiker vägrar göra är det att titta på verkliga problem och deras verkliga orsaker. Politikers förhållningssätt till verkligheten påminner mest om en bilmekaniker som löser problem med helljuset genom att slänga vindrutetorkarna. (Och då menar jag inte specifikt invandring/migration, utan generellt inom så gott som alla områden.)

      1. Per "wertigon" Ekström

       May 2, 2015, 09:50:41

       Exemplet var menat på att korrelationer inte är samma sak som orsaker, och för det duger det alldeles utmärkt. :)

       I just fallet EU-migranter blir det svårt att prata om integration. EU-migranter är personer som kommer hit för att arbeta. Till detta räknas då de tiggare som vi idag ser på gator och torg.

       Det är inte personer som vill stanna i Sverige (mestadels), det är personer som flyttar till Sverige för att försöka jobba ihop pengar åt sina familjer. Lösningen är inte att ge dessa personer en bostad. Då kommer nämligen bara fler migranter.

       Lösningen är att ta in ett fåtal migranter, säg ett hundratal, som man kan inackordera i tidigare nämnda baracker. Sedan utbildar man dessa i jordbruk, maskinreparation och husbygge under ett år. Man behåller några för vidare utbildning som experter, men resten skickar man tillbaka, eventuellt tar man in ett par batchar till samtidigt som man skapar skolor i hemländerna (ex. Rumänien) som utbildar på samma tema. Tanken är ju då att dessa skolor i en tioårsperiod helt drivs av sitt eget folk, utan att Sverige har någon som helst inblandning.

       Och nu kommer en del säga “Men för fan, det du säger är omöjligt att genomföra!” varpå jag säger att nej, det är inte ett dugg omöjligt att genomföra. Resursmässigt så pratar vi om kanske 5% av det vi ger i bistånd varje år. Det finns också en ny tillverkningsmodell som håller på att etablera sig för just denna typ av skolor, se http://opensourceecology.org/wiki/Global_Village_Construction_Set

       Eller så stänger vi gränserna permanent, går ur EU och följer Japans exempel om att ensam är stark: http://www.japanfocus.org/-Sakanaka-Hidenori/2396/article.html

    2. Anders Troberg

     May 4, 2015, 12:26:31

     “Eller för att ta en snarlik problemformulering, hur många återvändande IS-krigare behöver “gå Breivik” innan man ser radikal islamism som ett problem?”

     Well, Breivik var på SD’s sida. Med den logiken är det SD som är ett problem som vi behöver göra något åt.

 2. Gert

  April 30, 2015, 11:54:57

  Som jag tjatar om vid varje tilfälle jag får chansen, vi har redan färdigt (nåja lite fix kanske behövs) boende för i princip alla eu migranter vi kan behöva. Utan extra kostnad! Alla tycks ha glömt bort att vi minskade försvaren med ett par tre man för några år sedan och att detta lämnade lite lokaler efter sig. Utanför Södertälje, med busslinje in till stan, står tex 6-10 logementhus tomma, varje rymmer ett par hundra man i grupper om 20. Med duch och wc i korridoren utanför.

  ägs redan av kommunen som låter det förfalla så varför inte utnytja det? Förutom då att politisk vilja saknas…

 3. Roger

  April 30, 2015, 12:09:11

  Har SD – själva – ens nämnt organiserat tiggeri och brottslighet i samma sammanhang? (Är genuint osäker.) Det som vanligt folk uppfattar som organiserat tiggeri åtminstone här nere i de nedersta delarna av landet, är när man vid slutet av dagen kan se de arma tiggarna räkna flertalet tjocka sedelbuntar, och sedan mötas upp ett tiotal som lämnar “jobbet” och går hem i bra kläder och ibland även med portfölj. Ingen försöker förneka att det finns tiggare utan val, men alldeles för ofta handlar det inte om personer i nöd, utan personer som _livnär_ sig på tiggande. Och att sitta i vägen på allmänna platser och göra miljön allmänt otrevlig och till och med obehaglig för barn, är inget man ska kunna livnära sig på, särskilt inte utan att skatta ordentligt som alla andra. För bara 5-10 år sedan såg jag sällan någon tiggare som inte åtminstone tillhandahöll någon slags tjänst; spelade ett instrument eller liknande. Men det ser jag aldrig i småstäderna idag. Anledningen lär inte vara något annat än att det kan uppfattas som arbete. Ingen kommer lyckas övertala mig om att 25-åringar med bra svenska _måste_ sitta intill ingången till varje mataffär för att klara sig.

 4. Per "wertigon" Ekström

  April 30, 2015, 16:12:17

  Jag tror fortfarande att lösningen stavas utbildning. Jag ger av princip inte till någon utan att detta leder till något vettigt och någorlunda långvarigt. Att ge hjälper för dagen men inte för veckan eller ens året.

  Efterlyser att en organisation tar några av våra migranter, uutbildar dem till lärare och sedan skickar hem dem för att i sin tur utbilda sin befolkning. Då slipper de tigga om 10 år. Kunskap är makt!

 5. Pontus

  May 1, 2015, 13:03:26

  Organiserat tiggeri ser jag dagligen, organisationer som Lions, Världsnaturfonden, Rädda barnen, Greeenpeace och Cancerfonden låter mig aldrig vara ifred. Någon av dessa är på mig dagligen och vill ha mina pengar så organiserat tiggeri vore faktiskt trevligt om vi förbjöd.

  Jag ger av princip aldrig pengar till tiggare oavsett hur nobelt syftet är, jag ger däremot pengar till organisationer som hjälper vår östeuropeiska vänner genom att arbeta för att de ska ha ett bättre liv i sina hemländer, inte för att jag inte vill ha dem här utan för att jag är övertygad om att krona för krona så hjälper jag fler till ett bättre liv…

 6. John

  May 1, 2015, 13:16:56

  “Ah, den uråldriga myten om tiggande organiserat av kriminella ligor. Låt oss slå hål på den en gång för alla.”

  Att helt slå hål på myten vore väl att konstatera att de 300-500 personerna (för något år sedan) omöjligt kan vara utnyttjade (i någon form) av det organiserade tiggeriet? Annars KAN det ju existera? (Som de säger). Även om det såklart inte gäller ALLA tiggare.

  Jag har själv läst rapporten, och ja, SD generaliserar innehållet grovt till sin “fördel”… Men jag tycker det är lika märkligt att komma fram till att rapporten avfärdar det organiserade tiggeriet som en myt/lögn… (Gällande ALLA tiggare). För det gör inte rapporten, de tar det på stort allvar och anser inte att varningssignalerna där är något som vi bara kan skita i.

  Det finns nyanser mellan dessa politiska sanningar/ytterligheter. Jag rekommenderar därför både SDare som generaliserar och de som avfärdar alltihop som “myter” att läsa rapporten själv…

  För de som eventuellt utnyttjas är förlorarna oavsett vilken sida man lyssnar på där.

  Rekommenderar slutligen denna artikel för ett annorlunda perspektiv på saken, hur en f.d. tiggare och en som arbetar med att hjälpa utsatta tiggare ser på saken… om man tvivlar på sistnämndas “agenda” är det bara att kolla in vad han skrivit tidigare på sin Facebooksida i ämnet, för mig råder det då inga tvivel på att han vill hjälpa de utsatta, och inget annat.

  Allt är inte svart eller vitt, åtminstone inte utanför den politiska världen…

  http://mobil.dn.se/sthlm/en-lag-skulle-skydda-de-utsatta-tiggarna/

 7. Smen

  May 1, 2015, 21:06:08

  Kan det vara så att Beatrix är framförsynt bara? Alla inser väl, en del självförnekelse till trots, att vi kommer få en bankkris utan dess like när bostadsbubblan spricker. Kan det vara så att Betrix vill ha lagligt stöd när hon motar bort SEB, Nordea m.fl från Rosenbads trappa? -Shas, inga tiggare här! Skulle även kunna användas när upphovsrättslobbyn kommer och tigger lagar.

 8. Anonym

  May 2, 2015, 07:57:11

  Så dom som kommer från Rumänien ska få bryta mot lagar och regler för annars är man en hemsk rasist ?

 9. Anders Troberg

  May 4, 2015, 11:27:57

  Hela konceptet med att ligor tvingar folk att tigga faller på sunt förnuft-testet.

  Låt oss hypotetiskt anta att det fanns ligor som med diverse tvångsmedel förflyttar folk över hela Europa och tvingar dem att tigga. Dessa ligor begår då, även med dagens lagstiftning, många allvarliga brott. Vad tjänar ligorna på att ta risken att åka dit för det? Några växelmynt. Minus, naturligtvis, att de måste hålla sina tiggarslavar vid liv för att de ska kunna tigga. Så, nettovinst, typ, ingenting.

  Finns det något annat sådana samvetslösa ligor skulle kunna tjäna mer pengar på? Tja, tex narkotika, prostitution, alkoholsmuggling, utpressning, trafficking och så vidare.

  Så, om de måste ta samma risk, varför för de då det för, i bästa fall, några växelmynt?

  Tyvärr så saknar både Ask och nazistpartiet vi tyvärr har i riksdagen uppenbarligen sunt förnuft, så de inser inte dessa uppenbara slutsatser. Därför ankommer det på oss andra att sätta mot dem på alla plan, oavbrutet.

  1. John

   May 4, 2015, 21:30:32

   Svaret på varför man tar den risken kanske kommer i nästa Kalla Fakta, då de tydligen ska ta upp just kriminella som utnyttjar tiggare… Även om det tvärsäkert (?) inte existerar ska de ta upp ämnet, som de nazister TV4 är.

   Eller så vill de bara belysa det i syfte att hjälpa utsatta som utnyttjas, det återstår att se…

   1. Anders Troberg

    May 5, 2015, 08:10:55

    Knappast lönt att spekulera förrän programmet faktiskt är sänt, eller hur?

    1. John

     May 5, 2015, 11:09:16

     Nä, det var bara ett tips om att de åtminstone ska belysa ämnet, att vissa utnyttjas alltså… Detta är vinklingen man gjort i reklamen för vad programet handlar om åtminstone. Man får ju hoppas att man blit lite klokare av det, men givetvis återstår det att se!

 10. Per

  August 29, 2015, 21:44:20

  Det är fullständigt uppåt väggarna att hålla något som inte riktigt är klarlagt för en sanning som Troberg här gör. Det finns indicier som pekar åt ett håll och då borde man utreda det istället för att avfärda det som lögner.

  1. Dennis Nilsson

   October 13, 2015, 18:51:02

   Det här är fel ställe att få dina förutfattade meningar bekräftade.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *