Pages

Categories

Search

 

Tele2 vittnar om att massövervakningen skenar

Tele2 vittnar om att massövervakningen skenar

by
May 4, 2015
F2, Integritet, Politik
4 Comments

EU-domstolen har konstaterat att EU:s datalagringsdirektiv strider mot de mänskliga rättigheterna. De har också tagit konsekvenserna av detta och ogiltigförklarat direktivet. Sverige har valt en annan väg.

Sverige har inte bara implementerat det av EU-domstolen ogiltigförklarade direktivet, utan har dessutom glatt låtit det gå inflation i missbruket av det. Så går det när man låter det gå politisk prestige i en fråga. Då glöms både mänskliga rättigheter och studier som visar att massövervakning fungerar mycket dåligt brottsbekämpning bort. I Tyskland bistår tex datalagring bara med 0,002% fler lösta brott. Det är knappast en siffra som rättfärdigar omfattande och slentrianmässiga integritetskränkningar.

Jag har skrivit om humanitära riskerna med och de ekonomiska kostnaderna för datalagring många gånger, bland annat i Aftonbladet (22/11 2013 och 24/9 2013) och här på bloggen. I dag skriver Tele2:s Thomas Ekman och Stefan Backman om detsamma i DN.

Ekman och Backman lyfter fram två oroväckande aspekter. Svenska myndigheter avgränsar inte längre sina krav på utlämning av information, utan gör svepande förfrågningar i hopp om att få så mycket information som möjligt:

Tendensen är att myndigheter allt mindre avgränsar sina krav på utlämning av trafikuppgifter, och att de i stället vill få ut så mycket information som möjligt – utan hänsyn till den integritetskränkning det innebär för oskyldiga medborgare, vars trafikdata och uppgifter kan bli granskade av polis och andra myndigheter utan skäl.

Men, det är inte bara hur kraven om utlämning ser ut som är ett problem. Ett annat alarmerande problem är att antalet förfrågningar tycks skena okontrollerat:

Bara de senaste sex månaderna har det genomsnittliga antalet frågor från myndigheter om sökningar i Tele 2:s datasystem ökat från cirka 1.500 till 10.000 – per månad. Skenande volymer av frågor som även andra aktörer i andra delar av internets värdekedja vittnar om. Exempelvis har svenska myndigheters frågor till Facebook ökat med 357 procent från första halvåret 2013 till samma tid 2014 enligt bolagets transparensrapport.

Tele2 är inget undantag. Andra operatörer och internetaktörer kan vittna om en mycket snabb ökning av antalet krav på att lämna ut information till myndigheter. 1500 förfrågningar i månaden till en enda operatör är redan en siffra som kräver att vi drar i nödbromsen. En plötslig ökning till 10 000 förfrågningar i månaden på väldigt kort tid kräver ett omedelbart nödstopp.

Ekman och Backman ger i sin debattartikel fyra konkreta förbättringsförslag:

 • Begränsa datalagringens omfattning.
 • Skärp ramverket för brottsmisstankenivåer.
 • Låt domstol eller oberoende myndighet förhandsgranska samtliga förfrågningar om uppgifter.
 • Centralisera och professionalisera myndigheternas förfrågningar om uppgifter.

Dessa förslag är en bra början, men jag skulle vilja gå längre. EU:s datalagringsdirektiv höll inte måttet integritetsmässigt och skrotades. Den utom kontroll skenande verklighet som Ekman och Backman vittnar om visar med all önskvärd tydlighet att den svenska implementeringen inte heller håller måttet och obönhörligen också måste skrotas. Nästa steg är att lägga grunden för en väl fungerande integritetsvälfärd. Det finns dock mörka moln på himlen.

Det finns mäktiga krafter som helt struntar i din och min rätt till vår personliga integritet. Säpo vill till exempel inte alls behöva fråga efter information. De vill kunna hämta ut precis hur mycket de vill automatiskt och utan att be om lov. Om Säpo får som de vill kommer 10 000 förfrågningar i månaden snabbt att bli många gånger fler. Risken för att helt oskyldiga människor skulle hamna i kläm skulle mångdubblas.

Vi måste ta en ordentlig titt på hur det egentligen står till med integriteten i Sverige. Vi måste identifiera problemområden och vid behov våga dra i nödbromsen eller att trycka på nödstoppen. Problemet är att de som har makten att göra detta till verklighet är inte intresserade. I dag finns det ingen stark kraft för din och min integritet i riksdagen. Miljöpartiet bytte bort din integritet mot en plats i regeringen, Vänsterpartiet är marginaliserat och de andra partierna tycker på det stora hela att massövervakning är toppen.

Jag är inte rädd för att massövervakningen ska komma. Jag är rädd för att den redan är här och för att så få protesterar.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


4 Responses

 1. John Kerry

  May 5, 2015, 06:45:48

  Det positiva med detta är att Säpo och andra rättsvårdande myndigheter behöver anställa mer personal, för att hantera den ökade avlyssningsvolymen. Någon måste ju analysera alla avlyssningar och bl.a avgöra vad som är “viktigt” och inte viktigt.

  På det viset kan man skapa meningsfull sysselsättning för minst halva befolkningen.

  Ifall avlyssningspersonalen har tråkigt på jobbet kan de få inspiration här:

  “I Toured Stasi HQ with NSA Whistleblowers”
  http://motherboard.vice.com/read/i-toured-stasi-hq-with-nsa-whistleblowers

  O.B.S notera i.r.o.n.i.n

  1. Antimon555

   May 7, 2015, 19:58:04

   Jag vet inte om du anser att det ingår i ironin, men det är många som fortfarande tror att det behövs en mängd människor för att analysera all avlyssnad data.

   Det fungerar inte så. Datorer gör det allra mesta, det behövs bara några människor – en gissning är något hundratal – för att analysera det datorerna sållat ut av hela Sveriges gränspasserande kommunikation.

   1. Scary Devil Monastery

    May 27, 2015, 13:47:09

    “Datorer gör det allra mesta, det behövs bara några människor – en gissning är något hundratal – för att analysera det datorerna sållat ut av hela Sveriges gränspasserande kommunikation”

    Vilket innebär att garantin är att hela segment av befolkningen blir felaktigt klassade som säkerhetsrisker. Något matematiker och säkerhetsexperter varnat för länge.

    Som Cory Doctorew belyser det…

    Terrorists are really rare. In a city of twenty million like New York, there might be one or two terrorists, maybe up to ten. 10/20,000,000 = 0.00005 percent, one twenty-thousandth of a percent. That’s pretty rare.
    Now, say you have software that can sift through all the bank-records, or toll-pass records, or public transit records, or phone-call records in the city and catch terrorists 99 percent of the time.
    In a pool of twenty million people, a 99 percent accurate test will identify two hundred thousand people as being terrorists. But only ten of them are terrorists. To catch ten bad guys, you have to investigate two hundred thousand innocent people.

    Så jo, överlåter man åt datorer att sålla och granska informationen så kommer de datorerna med glädje att uppvisa hundratusen svenskar som suspekta terrorister förutsatt att datorerna är 99% korrekta att identifiera en lämplig misstänkt.

    Och det betyder att man får anställa sanslöst mycket personal för att kontrollera resultaten. Precis som OoHS i USA fått göra. Vilket är anledningen att en dryg miljon amerikaner har tillgång till “top secret” och därför hela säkerhetsmaskinen läcker som ett såll…Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *