Om

Jag heter Anna Troberg och är förbundsordförande för DIK – facket för kultur, kommunikation och kreativ sektor. Jag är extremt intresserad av hur vi alla hamnade här (historia), hur vi formar nuet (politik) och på hur framtiden kommer att te sig. Hur vi tolkar och upplever alltihop (kultur) är en livslång passion. Om du hittat hit, så är det säkert sådant som intresserar dig med.

Jag ramlar hela tiden över en massa saker som fascinerar, engagerar och roar mig. Saker som det vore en smula egoistiskt att inte dela med mig av under ordnade former. Sociala medier är mycket, men så ordnade är de inte. Så, jag delar med mig i mitt nyhetsbrev "Troberg tipsar!" (varje torsdag), och på min blogg och i min podd (med ojämna mellanrum).

Om och när allt det här uppnår verkshöjd vet jag inte, men håll ut. Att slira runt i inlärningskurvan är halva nöjet.

Onwards and upwards!

Fakta & kuriosa

Född: I Landskrona 1974, uppvuxen i Borlänge.
Bor: I ett kapell i Sörmland.
Familj: En fru, fem katter och en hund.
Kuriosa: Jag har sprungit varje dag sedan den 30 december 2020. Hängiven gamer, loppisfantast och nörd i största allmänhet. Samlar på förstautgåvor av Jeanette Wintersons böcker. Dolly Parton är min homegirl och mitt hemkontor bevakas av två pappfigurer i naturlig storlek: en Xena och en Sarah Connor. Dessutom är jag stolt ägare till salutkanonen Barbarella.
Annat: Jag skrev den humoristiska romanen Chefer från helvetet. Den publicerades 2007 av Wahlström och Widstrand under pseudonymen Rosetta Sten. Den gavs även ut i Norge (Schibsted) och i Finland (Gummerus).
Jobb & Förtroendeuppdrag:
2017 - nu: Förbundsordförande för DIK - facket för kultur, kommunikation och kreativ sektor.
2015 - 2017: Verksamhetschef för Wikimedia Sverige.
2011 - 2014: Partiledare för Piratpartiet. (Lyckligt partipolitiskt obunden sedan dess.)
2005 - 2010: Översättare och konsult inom bokförlagsbranschen.
2002 - 2005: Bokförlagschef

Annat: Jag är en flitig debattör och skribent, med ett par hundra debattartiklar och en roman i ryggsäcken. Här är några av dem.

Jag har också bland annat keynote-talat på IFLA World Library And Information Congress i Helsingfors, ALIA (Australian Library Information Association) Online Conference i Brisbane, Radio Vision Festival i New York, The Darklight Film Festival i Dublin, och Digikult i Göteborg. Jag deltog i Stockholm Prides partiledardebatt 2014 och har även talat på seminarium i Europaparlamentet, under Almedalsveckan, på Bokmässan, Riksantikvarieämbetets höstmöte, Internetdagarna, Bibliotopia flera Pridefestivaler.
Praktisk inormation
Nyhetsbrev, podd och blogg är skapade från scratch av mig – både tekniskt och kreativt. Båda finansieras också helt av mig personligen, utan bidrag från någon person, organisation eller företag. Det inkluderar hård- och mjukvara, bilder, musik, webbhotell, tjänster, licenser, prenumerationer och annat som behövs för att hålla igång det hela.

Men, ingen är sin egen ö. Om det inte funnits en massa bra tjänster därute hade det inte blivit något. Här kommer därför lite helt obetald länkkärlek till alla som har ett finger med i spelet.

Text: Alla texter är skrivna av Anna Troberg om inget annat anges.

Bilder: Porträttbild ett och tre här ovanför är tagna av Alexander Donka. Bilden i poddloggan är tagen av Stina Gullander. De flesta andra bilder är antingen köpta från iStock eller hämtade gratis från Unsplash eller Wikimedia Commons. Några har jag tagit själv. Fotograf och/eller bildkälla anges vid varje bild. Bildredigering görs med Photoshop.

Ljud: Musiken i poddjingeln är köpt från Getty Images Music, precis som de flesta av ljudeffekterna.

annatroberg.se huserar hos Ghost.org och domänen hanteras av Oderland. Temat är Casper, som jag modifierat efter eget huvud. Andra tjänster jag använder: Google Analytics.

Podden pratas in i en Røde NT2-A och spelas in med en Zoom H6. Ljudfilerna redigeras och klipps ihop Hindenburg Journalist PRO. Podden har sin hemmahamn hos Acast och feedas därifrån vidare till Spotify och iTunes.