#13 All världens skönhet

Troberg tipsar #13: Lenin, Metropolitan Art Museum, predikan och marathonmunkar.

#13 All världens skönhet
Bild: iStock och omslag till "All the Beuty in the World".

Den här veckan har jag lärt mig att Lenin pratade engelska med irländs brytning. Det berodde på att den engelsklärare han hyrde in i London var från Irland. Den irländska brytningen ska bland annat ha gjort författaren H.G Wells en smula perplex när de två möttes. Och vem hade inte blivit det? Ponera att Putin plötsligt utropat "Top o' the mornin' to ya!" Det hade antagligen resulterat till en del höjda ögonbryn.

På tal om Irland, så varnade The Irish Times i veckan på sin förstasida om att landet skulle drabbas av en rejäl vintersmocka med hela 3 cm snö och temperaturer på chockerande -4 grader. Vi har alla olika perspektiv. Allt beror på vad normaltillståndet är.

Som ni säkert anar prenumererar min irländska fru mig veterligen inte på det här nyhetsbrevet. ;-)

Onwards and upwards!

anna@annatroberg.se

Veckans boktips

När jag inte riktigt vet vad jag ska ta mig till, så tar jag mig alltid till konsten. Den har aldrig svikit. Det gjorde också Patrick Bringley när hans äldre bror drabbades av obotlig cancer. Bringley lämnade sitt jobb på The New Yorker och tog ett jobb som vakt på den vackraste platsen han kunde tänka sig: Metropolitan Museum of Art. Där tillbringade han sedan ett decenium omgiven av mästerverk av alla möjliga olika slag. Om detta har han nu skrivit boken All the Beauty in the World, som jag mycket varmt rekommenderar alla och envar. Boken finns där böcker finns och här finns dessutom en intervju med författaren.

Veckans kortaste arm

Nicklas Lindén(SD), ledamot i kyrkorådet, är inte nöjd med kyrkoherde Iva-Katharina Kummers predikan. Hon gjorde som präster gör mest på söndagsförmiddagarna. Hon tolkade evangeliet och kopplade det till samtiden. Lindén var inte på plats och har inte hört predikan. Det hindrar honom dock inte från att vara upprörd och anklaga Kummers för "politisk propaganda" och "politisk indoktrinering" och - så klart - utkräva omedelbar bot och bättring.

Biskopen i Lund, Johan Tyrberg, som till skillnad från Lindén är en instans som eventuellt skulle kunna få ha synpunkter på en enskild prästs predikan är inte imponerad. Tyrberg levererar veckans avspisning i DN: "Kyrkorådsledamoten har inte förstått kyrkans ordning, man har agerat utanför sitt kompetensområde" och meddelar att han inte avser att lägga mer tid på saken. Det är byråkratsvenska för: "Klipp dig och skaffa ett jobb."

Biskopen avslutar med att konstatera att: "Det är allvarligt om det här fortsätter, att kyrkorådsledamöter tror sig ha rätten att ha synpunkter på vad en predikan får innehålla."

Det har han helt rätt i. Med tanke på SD:s ideliga försök att klåfingrigt försöka detaljstyra kulturen, så är min gissning dessvärre att även Svenska kyrkan framöver kommer att behöva hantera den här typen av frågor på mer regelbunden basis.

Veckans hälsotips

Jag har en pågående runstreak och i dag fyller den 800 dagar. I genomsnitt har det blivit cirka fyra kilometer om dagen. Men, min insats bleknar snabbt i jämförelse med de japanska "marathonmunkarna" på berget Hiei. De - eller rättare sagt de av dem som väljer att anta utmaningen - springer 1000 marathon på 1000 dagar. De gör det i sandaler. Och, med sig har de en kniv. I gamla tider tog de livet av sig om de inte lyckades fullfölja utmaningen. Hur det står till med den saken i dag verkar något oklart. De senaste 130 åren är det hur som blott 36 personer som fullföljt det hela. En av dem är Genshin Fujinami.

Det finns naturligtvis uppenbara skillnader mellan vår löpning, men jag fastnade för en sak som Fujinami sa i en intervju med The Guardian:

"Everyone needs to find something that suits them, that works with their body, with what they are doing in this life. I chose to undertake this challenge. But it is just one of many different paths to the same place."

Precis så. Det finns inget universalrecept. Alla behöver inte springa, eller gå till gymmet, meditera eller samla frimärken, spela fiol eller vad det nu kan vara. Nyckeln är att hitta sin grej och köra på den, vad den än må vara. Det mår man bra av.