#15 Har du blivit AI-generad?

Troberg tipsar #15: Påven, Hermann Rorschach och Jonas Gardell.

#15 Har du blivit AI-generad?

Två australiensiska forskare har döpt en spindelart till "Abba transversa" som en homage till ABBA. Jag vet inte vilket ben jag ska stå på, trots att jag till skillnad från spindeln i fråga bara har två att välja mellan. Å ena sidan älskar jag ABBA av hela mitt hjärta. Å andra sidan har jag grav spindelfobi. Min hjärna klarar inte riktigt av att förena dessa båda ytterligheter.

Men, det hela har ändå fått mig att fundera. Om jag döper alla våra alldeles för stora husspindlar till Björn eller Benny, så kanske mitt förhållande till dem blir mindre spänt. Samtidigt riskerar det att bli riktigt sorgligt när katterna förr eller senare tuggar i sig Björn och Benny. Så fort någon fått ett namn, så får man ju också någon sorts relation till den. Gäller det robotgräsklippare, så gäller det säkert spindlar också. Hmm...

Uppmärksamma läsare har förresten noterat att nyhetsbrevet inte damp ned i inkorgen som vanligt i förra veckan. Det beror helt enkelt på att jag råkade ut för en ovanligt spektakulär matförgiftning. Men, frukta inte, nu är både jag och nyhetsbrevet på banan igen.

Onwards and upwards!

anna@annatroberg.se

Veckans nyord: AI-generad

Har du sett påvens nya jacka? Svaret är nej. Påven har nämligen inte en ny puffig vit jacka. Den bild som har valsat runt i sociala medier den senaste veckan är AI-genererad på initiativ av Pablo Xavier, som tyckte att det vore kul att se påven i en skojig jacka. Det hela har naturligtvis dragit igång ännu en diskussion om denna sköna nya värld och de utmaningar som AI för med sig.

Personligen passar jag på att lansera det nya begreppet "AI-generad". Det beskriver känslan som annars upplysta personer upplever när de plötsligt inser att de blivit lurade av en AI-genererad bild. Förr eller senare kommer vi alla att drabbas av den här nya sortens genans. Det är bara en tidsfråga.

Veckans överraskningshunk

Vi är alla offer för våra fördomar. Även om jag vill vara bättre, så ser jag omedelbart en äldre vitskäggig man framför mig om någon säger "psykiatriker". Det är naturligtvis Sigmund Freuds fel. Eller möjligen Carl Jungs.

Så, döm om min förvåning när jag ramnlade över en bild av psykiatrikern Hermann Rorschach, ni vet han med bläckplumparna. Han bryter helt med stereotypen genom att se ut som ... Brad Pitt!

Bild: Porträtt av Hermann Rorschach, ca 1910, Public domain.

Veckans viktigaste läsning

I Sverige har vi generellt en ganska självgod inställning till hur långt vi kommit i olika hbtq-frågor. Vi är så himla bra. Bättre än många andra länder. Faktiskt så bra att vi inte behöver göra så mycket mer. Vi är liksom färdiga med det där. Problemet är bara att man aldrig blir färdig. Och, om man tror att man är färdig och slutar driva på, så rullar utvecklingen bakåt.

Jonas Gardell har skrivit en serie artiklar som handlar om hbtq-personer som dött av suicid och deras anhöriga som blev kvar utan dem. Berättelserna vittnar om något helt annat än en tillvaro där alla känner sig inkluderade oavsett vilka de råkar vara. Det är dyster, men ack så viktig läsning.

1. "Vi måste prata om självmord och hbtq."
2. "Ingen kan hjälpa mig, mamma, sa Helena."
3. "Familjen tog bort Pride-flaggorna från Marias grav."
4. "Egentligen vill jag kanske bara leva som mig själv."

Tipsa gärna mig om sådant som fascinerar, engagerar och roar dig.
Mejla mig på anna@annatroberg.se.

Dela gärna vidare nyhetsbrevet till dina vänner!