#14 De, dem, dom, doom!

Troberg tipsar #14: Kulturarv, språkreform och post-apokalyptiskt streaming.

#14 De, dem, dom, doom!
Bild: Felippe Albertella, Unsplash.

Det här nyhetsbrevet författas i ett olidligt varmt hotellrum. Det förra författades i ett svinkallt hotellrum. Den som kommer på hur man gör så att hotellrum får en behaglig temperatur som varken överhettar eller förfryser gästen förtjänar någon typ av pris. Och nej, de där små termostaterna som ibland erbjuds gör inte jobbet. Jag misstänker att de bara är helt vanliga av/på-knappar som förklätt sig till termostater för att imponera. Men, mig imponerar de sannerligen inte på.

Sedan saknar jag en kvinnlig motsvarighet till ordet "bromance". Jag hittar inget bra ord. Hur som, så är det en ren fröjd att följa Michelle Yeohs och Jamie Lee Curtis [insert kvinnlig motsvarighet till "bromance" här] på sociala medier. Mitt råd till er alla är detta: Hitta någon som buffar upp dig som Yeoh och Lee Curtis buffar upp varandra.

Onwards and upwards!

anna@annatroberg.se

Veckans kulturarv

Historikern Martin Kjellgren har tillbringat tre år med att på uppdrag av Linköpings stift gå igenom och kartlägga böckerna i 230 av stiftets kyrkor. Nu gör han samma sak i Växjö stift där han hunnit beta av över 200 kyrkor till.

Sådana här projekt gör mig så glad. För att ta väl hand om kulturarvet måste vi ju veta vad som finns och var det är. Magasin K har intervjuat Kjellgren om hans arbete. I väg och läs!

Veckans språkfråga

Språkfrågor engagerar. Just nu rasar en debatt om huruvida man ska skrota "de" och "dem" till förmån för "dom". Språkrådets tillträdande chef Lena Lind Palicki är för en dom-reform och hon är inte ensam. Gymnasieläraren Henrik Birkebo håller med. Docent Ola Wikander påpekar att folk faktiskt inte är oförmögna att lära sig grammatik. Professor Olle Josephson problematiserar och lyfter att i "svensk språkpolitik har närhet mellan tal och skrift setts som en demokratisk tillgång" och därmed är en dom-reform i längden oundviklig. Björn Ranelid är emot och är sådär upprörd som bara Björn Ranelid kan bli.

Personligen tycker jag att "dom" ser gräsligt ut i skrift. Risken att jag någonsin kommer att ge upp "de" och "dem" är minimal. Med det sagt, så spelar till syvende och sist inte så stor roll vad någon av oss tycker. Det svenska språket kommer så klart att göra som språk gör mest: förändras. Vissa förändringar skaver, andra inte. Det finns många sätt som världen kan gå under på. Detta är - trots den hetsiga debatten - inte ett av dem.

Veckans post-apokalyptiska streaming

Vid det här laget hoppas jag att alla sett The Last of Us och jag gissar att ni då suktar efter lite mer post-apokalyptiskt drama, eller hur? Mitt tips är i så fall Station Eleven på HBO Max. Serien bygger på den kanadensiska författaren Emily St. John Mandels roman och handlar om kringresande teatersällskap som får problem på vägen.