#16 Påsk = Gul

Troberg tipsar #16: Dolly Parton, Simpsons, Sparks och Cate Blanchett.

#16 Påsk = Gul

Det är påsk och det betyder att nyhetsbrevet denna vecka har ett lagom löstkokt gult tema.

Eftersom god research är viktigt googlade jag färgen gul. Det visade sig att Wikipedia har hur mycket som helst att säga om det. Visste ni att det till exempel är dyrare att tillverka en gul laser än en grön eller röd? Månne är det därför det är långt mellan de gula ljussablarna i en galax lång, långt bort i framtiden.

Jag fastnade dock mest för kromofobi, det vill säga rädslan för färger. Speciellt för underavdelningen "xantofobi", rädslan för gult. Det låter extremt jobbigt och jag hoppas därför att ingen av er lider av det. Om ni gör det, så föreslår jag att ni klickar iväg och läser något annat - kanske något trevligt blått eller rött - just den här veckan.

Må ni alla få en fin påsk med massor av ägg, godis och bra tv.

Onwards and upwards!

anna@annatroberg.se

Veckans mest gula sagotant

I år är det 12 år sedan det här toppmötet ägde rum. Som synes är den ena pampen betydligt mycket pampigare än den andra och framför allt - denna vecka till ära - även betydligt gulare. Det var en stor dag för mig, men en ganska obetydlig dag för mänskligheten. Obetydligt är dock inte det arbete som Dolly Parton gjort för barns läsning i USA och en rad andra länder.

Den här veckan firar Dolly Parton's Imagination Library att man genom åren skickat ut över 200 miljoner gratis böcker till barn. 200 miljoner, folks! Hur fantastiskt är inte det?

Men, vad är då Dolly Parton's Imagination Library? Dollys pappa fick aldrig lära sig läsa och därför startade hon 1995 sitt Imagination Library för att främja barns läsning. Dolly berättar mer här. Konceptet är enkelt. Varje barn som är med får en helt gratis bok varje månad från att det föds tills det fyller fem år.

Nåväl, det hela startade i Dollys hemtrakter, men i dag finns organisationen i stora delar av USA, i Canada, England, Irland och Australien. Här är lite mer statistik:

  • 204 miljoner har skickats ut från starten 1995.
  • 2 miljoner böcker skickas nu ut varje månad.
  • 1 av 10 amerikanska barn får numera en gratis bok i brevlådan varje månad.

Tänk om Sveriges politiker kunde sparka igång ett liknande initiativ, istället för att jiddra om en svensk kulturkanon och stapla mer eller mindre misslyckade lässatsningar på varandra. Tänd läsgnistan redan när ungarna är riktigt små och se sedan till att det finns bra bemannade skolbibliotek när de börjar skolan så att gnistan hålls vid liv.  

Tack vare Imaginations Librarys YouTube-kanal kan du förresten också krypa upp i sängen med en pyjamsklädd Dolly och låta henne läsa en godnatt-saga bara för dig, till exempel I am a Rainbow eller Violet the Pilot.

Veckans mest gula familjeidyll

En gul vecka utan familjen Simpsons är inget att ha. I golf kan man göra en hole in one. Detta är manusförfattandets motsvarighet. Humor när den är som allra bäst! Boom!

Veckans mest gula gnista

Sparks är i ropet igen. På Netflix kan man dessutom streama en utmärkt dokumentär om dem. Kanske har du inte hört talas om Sparks, men jag gissar att du hört deras musik. Till exempel "This Town Isn't Big Enough For the Both of US", som dessutom finns i en klassisk cover med Siouxsie and the Banshees. Lite slarvigt skulle kunna säga att Sparks lät en smula som "Bohemian Rhapsody" innan "Bohemian Rhapsody" ens var en glimt i Freddie Mercurys öga.

Men nu är det påsk och gult och då blir det så klart "The Girl is Crying in Her Latte" med en underbart kycklinggul Cate Blanchett som dansar så att man blir glad ända in i själen. Enjoy!

Tipsa gärna mig om sådant som fascinerar, engagerar och roar dig.
Mejla mig på anna@annatroberg.se.

Dela gärna vidare nyhetsbrevet till dina vänner!