#5 Beredskapsvåren är här

Troberg tipsar #5: Tilda Swinton, prepping och Eurythmics.

#5 Beredskapsvåren är här
Bild: iStock.

Årets första arbetsvecka är i full swing. För min del började veckan i Sälen på Folk och försvars årliga rikskonferens. Det var både intressant och dystert. Min generation växte upp med känslan av att saker och ting - åtminstone i vår lilla privilegierade del av världen - sakta men säkert blev bättre och bättre. De som växer upp nu har sannerligen inte den lyxen.

Men, att deppa ihop leder ingen vart. Jag väljer att tro att det finns fler goda människor än onda. I dystra tider måste man i möjligaste mån göra plats för förströelse och skoj. I kris är det viktigt att upprätthålla någon slags känsla av normalitet. Det är inte förnekelse. Det är en livsnödvändighet.

Onwards and upwards!

anna@annatroberg.se

Veckans bibliotekstvilling

I filmen Orlando (Sally Potter, 1992) sitter Tilda Swinton uppkrupen på en biblioteksstege, vänder sig mot publiken och suckar ett nöjt: "Ah, poetry!" När jag såg författaren och tecknaren Jude Atwoods meemserie med Tilda Swinton som ser ut som bibliotekville jag också bara utbrista: "Ah, poetry!"

Här nedanför är ett smakprov. En hög andra finns här. Alla borde få ha minst en bibliotekstvilling.

Veckans prepping

Världens problem är så stora och lösningarna så komplexa att inte ens experterna vet vilket ben de ska stå på. Experterna är dock eniga om att vi alla måste kunna stå på våra egna ben. Så, om ni inte redan lagt prepping till listan av fritidsaktiviteter, så är det dags att göra det nu. Beredskapsvåren är redan här.

Jag menar inte att ni ska börja odla alger i garaget eller måste snubbla över en bugout bag varje gång ni går genom ytterdörren. Ladda hem och läs Om krisen eller kriget kommer istället. Det kommer ni ganska långt med.

Veckans 40-årsdag

För några dagar sedan var det fyrtio år sedan Eurythmics släppte "Sweet Dreams (Are Made of This)". Det finns ingenting med den låten eller videon som inte gör mig genuint lycklig. Hatten av för Annie och Dave!