#1: Lisa Lindstedt blir aldrig uppringd av Barbara Broccoli.

Troberg tipsar #1: kulturkanon, armlängds avstånd och Wednesday.

#1: Lisa Lindstedt blir aldrig uppringd av Barbara Broccoli.
Bild: iStock och Vecteezy.

Jag ramlar hela tiden över en massa saker som fascinerar, engagerar och roar mig. Saker som det vore en smula egoistiskt att inte dela med mig av under ordnade former. Sociala medier är mycket, men så ordnade är de inte. Så, jag beslutade mig för att dra igång ett nyhetsbrevet istället.

Nyhetsbrev är ett utmärkt sätt att hålla sig ajour. De forsar inte förbi. De trillar lugnt och sansat ner i inkorgen och väntar snällt där tills man har tid att läsa dem. Sedan levererar de stadigt högt och lågt, allvarligt och lättsamt, väl utvalt av en person man har förtroende för. Det är perfekt!

Om och när det här nyhetsbrevet uppnår verkshöjd vet jag inte, men håll ut. Att slira runt i inlärningskurvan är halva nöjet.

Onwards and upwards!

anna@annatroberg.se

Veckans bästa

Regeringen och Sverigedemokraterna vill ta fram en svensk kulturkanon. De enda som är förtjusta i den idén är de som inte arbetar med kultur. Författarförbundet har rasat i DN. Jag har rasat i SvD för DIK:s räkning. Men, när inte ens Svenska Akademien vill ta i idén med tång är det väl ändå dags för politiken att backa. Akademiens ständige sekreterare Mats Malm sätter i DN fingret på varför idén om en kulturkanon tilltalar politiker, men inte kulturarbetare:

"Kanon är ett begrepp som är inpyrt med makt och maktutövning. Ibland tycks lista och kanon förväxlas. Listor över verk gör vi ju hela tiden, i medier, i undervisning och i forskning. Men en kanon är inte en lista med förslag. En kanon är ett instrument för någonting, den ska styra. Den typen av styrdokument har vi i Svenska Akademien inget intresse av att medverka till."

Veckans knasigaste

Drag Time Story Hour stoppades i Trelleborg för att kultur- och fritidsnämndens tillträdande ordförande Magnus Isgren (SD) tycker att sagotanterna har "olämpliga namn". Luciatåget i Bollnäs stoppades för att riksdagledamoten och tillika regionfullmäktiges ordförande Mattias Eriksson Falk (SD) tyckte att den ickebinära lucian inte var tillräckligt "traditionell".

Vad skulle hända om ett bibliotek arrangerade ett James Bond-marathon? Namn som Pussy Galore, Chew Mee, Holly Goodhead, Octopussy och Xenia Onatopp borde pinga rätt högt på moralpolisens radar. Men, det är ju gammal hederlig heterosexuell sexism, så chansen att det skulle skapa någon större storm är liten. Jag misstänker nämligen att veckans debakel i sjäva verket bottnar i att de som upprörts av sagostunder och luciatåg helt enkelt har lite hbtq-foba tendenser. Men, det får man inte säga högt för då blir alla hbtq-fober ledsna och börjar lista alla hbtq-personer de känner.

Enligt Graham Norton har vi förresten alla ett "Bond girl name". Enligt hans formel skulle jag heta Lisa Lindstedt och med det har jag ÄNTLIGEN fått en förklaring till varför Barbara Broccoli aldrig ringt mig.

Veckans streamingtips

Alla pratar om Wednesday på Netflix och det gör jag med. Fingerfärdige Thing, Tim Burton, Christina Ricci och den (för mig) nya bekantskapen med en ljuvligt trulig Jenna Ortega i huvudrollen. What’s not to like? Och, om detta inte övertygar, så dinglar jag en fantastisk celloversion av Rolling Stones ”Paint it Black” framför er som en uppmuntrande morot.