#2 Lusse-comeback som oförglömlig Herodes

Troberg tipsar #2: Philomena Cunk, luciatraditioner och julmusik.

#2 Lusse-comeback som oförglömlig Herodes

När jag var barn inledde min mormor varje julafton med att på skånsk falsett käckt utropa: "Nu är julen snart slut!" Det fortsatte hon sedan att i tid och otid utropa under hela dagen. Under jullunchen, Kalle Anka och julklappsutdelning, ja faktiskt ända tills hon vid nattningen pustade ut med att konstatera: "Nu ÄR julen faktiskt slut."

Jag har ingen aning om varför hon kände ett så starkt behov av att säkerställa att ingen gick runt och hoppades på evigt julmys. Kanske för att vi skulle passa på att njuta medan tid var, men inte förfalla i någon sorts juligt högmod. Som ett memento mori med säsongsanpassat tema. Kanske bara för att hon var en smula ... speciell.

Utropet lever hur som kvar i släkten även om min mormor inte gör det. Traditioner är märkliga. Det är det man minst anar som fastnar.

I dag är det dock den 22 december, så julen har faktiskt bara börjat. Jag önskar er alla precis den jul ni önskar er.

God jul!

anna@annatroberg.se

Veckans juligaste

Philomena Cunk, mina vänner. Philomena Cunk! Världens bästa mockumentary-ciceron. Efter ett tips från min styrelsekollega My Malmeström-Sobelius har jag de senaste veckorna plöjt mig genom Cunks samlade verk på You Tube och jag har blivit helt frälst i Diane Morgans underbara karaktär. Hysteriskt, tänkvärt och respektlöst på helt rätt sätt.

Värm glöggen, gnag på en pepparkaka eller tio och förkovra er i julens mysterier tillsammans med Cunk!

Veckans faktakoll

Det har varit Lucia och plötsligt är alla och envar experter på allt som har med Lucia och luciatåg att göra. Ni vet, ungefär som när alla lika plötsligt som oväntat kom ut som pandemiexperter.

Själv lussestrejkade jag mig igenom både mellan- och högstadiet och fick sitta med klassens bråkstakar och straffräkna matte medan de andra lussade. Så, jag har vänt mig till expertisen för att fördjupa mina kunskaper.

Nordiska Museets hemsida kan man lära sig allt om vår svenska-ish luciatradition. Där kan man till exempel läsa att en möjlig förebild till den sjungande luciagestalten är sångängeln och att hans (ooops!) uppgift var att leda sången och bära stjärnan. Det står också att stjärngossarna representerar de tre vise männen och att de förr hade sällskap av kung Herodes i luciatåget.

Saken är biff. Nästa år tänker jag göra en hejdundrande lusse-comeback och sprida julefröjd med min oförglömliga gestaltning av Herodes. Det gäller att slå vakt om traditionen, speciellt när det finns så chockerande otraditionella* luciatåg där ute.

*Triggervarning: Var uppmärksam på att det inte finns en enda Herodes i det länkade luciatåget och att det kan upplevas upprörande för känsliga läsare.

Veckans känsligaste

Julmusik är ett känsligt ämne. Själv är jag inte ett fan. Alls. Carola må känna julefrid i varenda butik från oktober till jul. Jag känner mest panik. Men, min fru ÄLSKAR julmusik och spelar den irländska radiokanalen Christmas FM under hela december.

Vi har därför upprättat något som jag (absolut inte hon) valt att kalla Bergaavtalet, efter byn där avtalet slöts. Kontentan är att vi enats om att jag får trycka på "mute" när Christmas FM levererar "A Wonderful Christmas Time" med Paul McCartney och "Felize Navidad" med José Feliciano. Den första på grund av att den inte har någon melodi eller tolv melodier på samma gång, välj själv. Den andra för att melodin bränner sig fast i hjärnan och gör sig påmind i dagar efteråt, vare sig man vill eller ej.

Avtalet har ett appendix som stipulerar att det ska spelas julmusik i bilen under december månad, men att det är jag som bestämmer vilken. Det betyder att Annie Lennoxs album "A Christmas Cornucopia" får något hundratal extra pinnar i streamingstatistiken varje år. Det är julmusik som inte bara är uthärdlig, utan riktig njutbar.