#10 När Garbo bröt ljudvallen

Troberg tipsar #10: Samtidskonst, schack, yxkastning och Greta Garbo.

#10 När Garbo bröt ljudvallen
Bild: Pressbild, Metro Goldwyn Meyer, Public domain.

Brukar du ligga sömnlös? Det brukade jag med - i åratal. Tills jag köpte en sovmask med mjuka bluetooth-högtalare för ynka 200 pix. Nu sätter jag på mig masken, drar igång en ljudbok och somnar gott på fem minuter, till och med när jag sover på hotell. Ett extra tips är att lyssna på någon intressant faktabok, så att du inte vaknar tre kapitel senare i en roman och undrar varför Bob som bakade bullar i det första kapitlet nu är på rymmen undan maffian.

Allas sömn - eller brist på sömn - är olika. Men, med tanke på att omvärlden inte direkt inspirerar till god sömn just nu och att en sovmask kostar mindre än ett par fikor på lokal, så är det värt att testa. För mig har det gjort underverk. Och nej. Jag får inte betalt för att säga detta. Jag får inte heller betalt om du klickar på länken och köper en sovmask. Vad jag får är ännu bättre sömn, eftersom jag då kan vila huvudet på hjälpsamhetens lika oklädsamt självgoda som mjuka huvudkudde.

Onwards and upwards!

anna@annatroberg.se

Veckans tålamodsprövning

Länsmuseet Gävleborg har fått en ny ordförande, Roger Hedlund (SD). Han blev så glad över det nya uppdraget att han genast tog till twitter för att proklamera att det nu var slut med utsuddandet av den svenska kulturen och historien och att Sverigedemokraterna nu skulle fixa ordning på torpet. Ordning på torpet är i det här fallet bland annat att städa bort den läskiga samtidskonsten från museet.

Det fick mig att tänka på "Kinesiska muren (Muren och böckerna)" av Evert Taube. Jag älskade den som barn och minns hur jag rös varje gång Taube sjöng om hur kejsare Shi Huangdi lät bränna alla böcker för att historien skulle börja med honom. Jag var för liten för att förstå exakt vad det betydde, men tillräckligt stor för att förstå att det han gjorde var riktigt hemskt.

Shi Huangdi ville att historien skulle börja med honom. Sverigedemokraterna tycks vilja att konsten ska upphöra med dem. Jag vet inte hur man annars ska tolka deras starka aversion mot samtidskonst. Det går inte ihop. All konst har ju en gång varit samtidskonst, även den nationalromantik partiet vurmar så för. Utan samtidskonst blir det ingen framtidskonst.

(Och, ju mer ni tänker på detta, desto mer kommer ni att behöva den där sovmasken jag tipsade om för att inte ligga sömnlösa.)

Veckans sportigaste

Har du hört talas om Pia Cramlin eller Anki Hedberg? Antagligen inte och det hade inte jag heller. Det är synd och skam, för båda är absoluta världsstjärnor inom sina respektive sporter: schack och yxkastning.

Att jag missat dem beror till en viss del säkert på att jag är aktivt ointresserad av att läsa om sport. Mest beror det dock nog på att de faller utanför ramarna både vad det gäller bilden av vad som räknas som sport och vem som förväntas utöva den. Jag har ju - trots allt och tyvärr - verkligen inte lyckats undvika att snappa upp allt om Zlatans jäkla knä.

Men, vi borde alla känna till dessa båda kvinnor. Camlin har bland annat vunnit ett EM-guld, tre OS-brons, tre OS-silver och ett OS-guld. 1992 blev hon som den femte kvinnan i schackhistorien också utnämnd till stormästare alla kategorier. Hedberg har bland annat vunnit fem SM-guld, ett VM-silver och ett VM-guld. Wow!

Klicka i väg och läs om Camlin i ICA Kuriren och Hedberg i Aftonbladet. Du kommer inte att ångra dig.

Och när vi nu ändå är inne på schack, så bakar jag in ett extra streamingtips: The Queens Gambit på Netflix. Missa inte den!

Veckans röst

Många filmstjärnor klarade inte av hoppet från stumfilm till ljudfilm. Men, min favorit Greta Garbo gjorde det med den äran. Hon brakade dessutom genom filmens ljudvall med den oförglömliga repliken: "Give me a whisky, ginger ale on the side. And don't be stingy, baby."

Att Garbo pratade var så speciellt att filmen - "Anna Christie" (1930) - lanserades med "Garbo talks!" som slogan. I en tid när man allt oftare önskar att folk kunde vara lite tystare är det fascinerande att tänka sig att det var en sådan grej att höra någons röst. Men, så var det en fantastisk röst också - hes och underbar .

PS: Whisky och ginger ale är för övrigt en riktigt trevlig kombination.