#6 Rätten att få säga "buksvåger"

Troberg tipsar #6: Yttrandefrihet, gräsliga ord och Dolly Parton.

#6 Rätten att få säga "buksvåger"
Bild: iStock.

En för mig okänd person har signat upp mig till Arnold Schwarzeneggers nyhetsbrev "The Pump Daily". Varje dag dimper det ned ett hurtigt peptalk signerat Arnold i min inkorg. Till min stora förvåning har jag inte avslutat prenumerationen än. Det är något oväntat trösterikt med det obönhörligt positiva tilltalet som i normala fall skulle irritera ihjäl mig. Ibland överraskar man till och med sig själv.

Här kommer några saker som fångat mitt intresse under veckan, som alltid med en förhoppning om att de ska kittla även din nyfikenhet.

I'll be back. Onwards and upwards!

anna@annatroberg.se

Veckans tänkvärda

Kampen för yttrandefrihet har flyttat hem till Sverige. Det menar i alla fall Svenska PEN:s ordförande och vice ordförande Jesper Bengtsson och Kerstin Almegård i Expressen.

Yttrandefrihet är väldigt lätt, så länge det som yttras går i linje med de egna åsikterna. Det är så mycket svårare när det som yttras går emot varje fiber i ens kropp. Men, yttrandefriheten är central för en väl fungerande demokrati. Börjar vi tumma på den när det är svårt, är det bara en tidsfråga innan någon annan kommer och vill inskränka din eller min rätt att yttra oss. Därför gäller det att stå upp för yttrandefriheten varje gång, även när det tar emot - kanske speciellt då.

Veckans värsta ord

Erik Helmerson har i DN kåserat om vad som kan tänkas vara svenskans fulaste ord. Förslagen är många, till exempel "vårtgård", "vinterkräksjuka" och "marulk". Jag synar dem alla och kontrar med värstingen "buksvåger". Toppa det, om ni kan. Brrr!

Och med tanke på "Veckans tänkvärda" här ovanför vill jag förtydliga detta: Jag hatar ordet "buksvåger", men är beredd att dö för din rätt att uttrycka det, som Voltaire inte sa. ;-)

Veckans födelsedag

Dolly Parton fyller 77 i dag och vill inte ha några presenter. I stället släpper hon den nya låten "Don't Make Me Have To Come Down There" som en present till alla oss andra. Det är så typiskt Dolly det kan bli. 💕

När jag inte vet vad jag ska göra här i livet brukar jag tänka "What Would Dolly Do?" Det är en bra inre kompass. Men, jag kan tyvärr inte komponera en låt åt er. Jag har istället satt ihop en Spotifylista med ett gäng fantastiska Dolly-låtar som av outgrundlig anledning inte tillhör dem som spelas hela tiden. Enjoy, vänner!